Kommande events:

FÖLKURS. Två tillfällen kvar  15/3  5/4. Kl 12-16.30 Här på Myrsjö Gård.

Kostnad 400+moms ink smörgåstårta och fika.

(Samma sak varje tillfälle! Flera datum, för att saker kan ju redan vara inbokade!)

Kommer att handla om tiden strax innan, själva fölningen, och tiden strax efter.

Vad är normalt? När ska man ringa veterinären? Vad innehåller en "föllåda"?

Tips och råd, och exempel ur verkligheten.

Anmälan till Anita (som också föreläser) via mail, rostner@telia.com eller sms 0704769873.

Namn och datum. Förra året hade vi 2 tillfällen med 25 deltagare var gång, det kändes maxantal.

    15/3   FULLT!        5/4   FULLT!

 

HINGSTVISNING PÅ STRÖMSHOLM 14 APRIL kl 18.30!!

Highcruiser, Dalwhinnie, Clever Hill, Saigon och King Louie!!


Kommande tävlingar: 

28/2 Bollnäs Trav Myrsjös Ruter Ess.

28/2 Bollnäs Trav Myrsjös Tornado.

 

200222

Hemma igen.

4,5 dagars semester var väldigt behövligt, men hade en inre stress, så det är skönt ändå att vara hemma, och påbörja ombyggnationen av gamla stallet. Innertaket ska bort, och takbjälkar ska ändras om, det påbörjades en timme efter att vi kom hem i går. Hästarna mår utmärkt, dock tycker jag att Kingen är väldigt stel på morgonen...... Nyttigt att vara borta, så man ser med andra ögon, när man kommer hem. Han är 28 år, och med ålderns rätt, får han vara lite stel, men jag är så rädd om honom, och jag hoppas jag inte "letar fel".

 

200216

Fölkurs, och Pia Pia.

I går eftermiddag hade vi den första av 3 fölkurser här.

28 blev vi, och vi gick i genom hur vi gör här, och varför vi gör det.

Blev många frågor, diskutioner, och mycket erfarenhets utbyte. Med ca 250 fölningar, har vi råkat ut för ganska mycket, och vi pratade om, hur vi gjorde då, och hur vi kanske borde gjort, hur förhindra det igen, osv.....

I helgen har det varit stora Internationella tävlingar i Norge. Sista klassen vanns av hingsten 

Donkey Boy, och femma kom Highcruiser dottern Pia Pia tävlande för Norge, vi gratulerar då även uppfödaren Aja Blomkvist till denna fina häst!!

 

200214

Tornado och Cornelia.

Myrsjös Tornado startade på Romme i kväll, vilket jag helt glömde bort när jag stod på Willy´s.

Kollade senare, och såg att han var oplacerad.

Cornelia kom idag. En väns dotter, som varit här på praktik för flera år sedan, och har varit här då vi åkt på årsmöten i Hingsthållarföreningen, någonstans i Sverige. Givetvis är det ett sådant möte även denna helg, så i stället för att jag åker, får vår veterinär Gonza vara min "stand in" och åka med Anders över helgen till Åby Arena i Göteborg, och lyssna på föreläsningar, om bl.a ET....... 

Cornelia känner hästarna, och bara en boende hingst, är för henne ny, och han är lika trevlig och lättsam som de övriga. En ögonskada får hon tyvärr också, på en unghäst.

Veterinär Anneli, och båda hovslagarna har jag bokat in i veckan, så hon får lite att göra......

I morgon är det den första Fölkursen, av 3 här hemma. Jag tänkte max 25, och det blir ju alltid någon avbokning, så jag tog in 28. Ingen har ännu ringt återbud. Vi får plats 29....., med mig.

 

200211

5 A hingstar!

A, får en ridhingst på sina fina avkommor, som givetvis måste prestera!

Vi har ju hela tiden sagt att vi har en röd tråd i våra hingstar. Lynne, arbetsvilja, och ridbarhet, i travet blir det ju då körbarhet!

Att nu stå med alla 5 ridhingstar, och dessutom alla 5 har A, det är STORT!!!

Vad vi gör i övrigt? Sånt som inte syns förstås! Grusar hagar, spolar ben, mockar.....

Snart står Embryo delen klar, utanför "konferansen", och ombyggnationen i hingststallet, mittemot seminstationen. Snart är alla delar här, sen ska taket lyftas, och inredningen in.......

Nästa vecka måndag till fredag eftermiddag, har VI semester! Vi har bra hjälp här hemma, så för första gången på 17 år, åker vi ihop....... Så jag tar inte med mig datorn, och ser mailen först när jag kommer hem, telefonen har jag givetvis med. Det som kan vänta tills jag är hemma, får gärna vänta tills dess. Eftermiddagen den 21 februari.

 

200129

Nya ston!

I måndags kom 2 nya travston, stora rejäla damer på 167 cm, från Gotland. De är tänkta till mottagarston för Embryon. Om de fungerar här i flocken, hittills ser det bra ut.

I mars, kommer Gonza titta på stona, börja följa dem, och ta alla tänkbara prover!

I går tisdag, hämtade jag Ellie, 4 år, som är född här, såld, och nu tillbaka för fölning.

Idag var jag och hämtade Myrsjös Magica, som travtränaren tycker att hon inte riktigt är okej i munnen. Veterinär Anneli skulle ju ändå avlösa hovslagaren som varit här hela dagen, och vaccinera ett gäng ston, så det blev en munkoll också. Tränaren Christina Erlandsson hade så rätt. 4 mjölktänder sitter löst. Pga högt smittskydd får Magica stå i det tomma seminstallet under natten, och pappa Tangen Scott, får göra henne sällskap, ett par boxar bort.

Direkt efter det drog jag till Tierp, och köpte tillbaka vårt gamla sto, Kapris av Ena.

Vi får se om även hon blir mottagarsto, (lite gammal) eller om det blir en favorit i repris, HC.

Kapris har en svart mycket fin 2 årig dotter efter HC kvar i Tierp.

Väl i Tierp, var jag ju tvungen att stå på telefonen och ATG igen. Trav i Bergsåker, och vår uppfödning Myrsjös Ruter Ess startade. Instängd 2 varv, men kanske var det det som höll honom i trav, fick luckan väldigt sent bara 50 meter till mål, men hann förbi 2 stycken och slutade TVÅA!!!

I morgon bitti kör jag tillbaka Magica till Berga gård, och Erlandsson igen.

 

200126

Hedda och Helouise.

Helouise kom ju den 13/1, för att vänjas av från sitt föl. Juvret har gått ihop, på ett bra sätt.

I går morse lastade vi henne, och körde mot Skåne. Till Hedda. De två har ju gått ihop,

i flera år, sedan blev Hedda ridhäst, och Helouise fick föl. Nu träffades de igen! 

Dock blev inte Hedda särskilt imponerad av att hon kom....  Hästar tänker inte som vi, men....

Det kändes som Hedda är en prinsessa, eller behandlas nästan som en drottning faktist, och hon vill inte ha konkurens av skitungen hemifrån! Helouise är 6 veckor yngre. Typ så, om man förmänskligar det hela lite. Camilla red Hedda, det har hänt grejjer!! Överlinjen......

Nu lägger hon sig inte på bogarna och gör sig söt och snäll.

Nu orkar hon bära sig, på bakbenen, fin i fronten, och så fin takt. Riktigt roligt att se!

17 timmar senare, var jag hemma i vardagen igen.

 

200118

Myrsjös Ruter Ess i monté.

Jag var till Romme och såg hans första montélopp. Jättefin, är han! Men kunde i alla fall, inte hålla reda på benen i starten, och fick en liten galopp, han "ställde" sig snabbt, och travade in på en 3e placering. Jag sa bara hej till ägare/tränare Lina, då jag ytterst sällan går in i stallarna, på grund av smittrisker. Vill inte få hem något till de dräktiga stona, och heller inte ge, de känsliga tävlingshästarna något av våra "skitungar" hemma.

 

200117

Myrsjös Trollpacka. 

Trollpacka har resorberat...... Så himla tråkigt! Hade önskat att systrarna Maggi och Packa skulle ha sina föl ihop.... Anders har väl inte varit helt nöjd över att ha 2 dräktiga nordisar, och 2 dräktiga varmblod, även om han vill åka på trav och se våra uppfödningar springa....

Svår ekvation faktist! Vi känner oss mer hemma på ridhästarna, då travfolket fortfarande tycker att vi är nybörjare. Vår vän, Ylva, veterinär från Stockholm, tar Trollpacka, och hämtar henne på söndag. Det känns bra! Hon kommer tillbaka för seminering, och vi kan låna henne något år, om vi skulle vilja. Ylva har 2 nordisar i avel, så det kan inte bli bättre för henne!

 

200114

En helt vanlig vecka....

Veternär Anneli har tagit lite tandkoll på några av hingstarna, Helouise har kommit till oss, för att matte ska få hela staket hemma, då Helouise lämnade kvar dottern hemma.

Helouise är dotter till Highcruiser, och är "Feas" sista föl, dvs lilla syster till Wilma snenäsa.

Jag har varit hos en av våra hästägare och skruvat ner inredning, då de har sålt gården, nästa vecka åker vi och hämtar boxarna. Jag for en sväng till Varberg och lämnade av en häst, och i morgon åker jag och hämtar 2, lite norr om Sundsvall. På fredag levererar vi ett sålt föl, så summan av det hela är lika många hästar ändå.......

 

200108

Prishöjningar? 

Jag tror inte stoägare förstår, vad Hingsthållarföreningen jobbar på att få ner kostnader, och motarbeta prishöjningar! Vi har använt Studit, ett helt suveränt data system för seminen! Snabb återkoppling till varje stoägare osv. Nu har vi fått aviseringar på att priset kommer att dubbleras......

Seminlådorna...... Vet stoägarna om, att vi alla stationer måste betala i förskott? Ifjol betalade vi 18 000 kr, nu pratas det om det dubbla...... Sen per låda förstås, faktura varje vecka, och betalning på 10 dagar, annars hämtas inte lådorna. Och ja, vi har svårt att hinna sitta på kontoret och fakturera stoägarna varje vecka. Mycket pengar blir det, och alla betalar inte i tid, och faktist några inte alls. Har i dag skickat några till kronofogden. Och det är inte det första jag gör, jag lovar.

Men när man ser dessa kunder på utlandssemestrar på fb, då brinner det i huvudet på mig!!

Så tacksam att de flesta stoägare är sååå bra! 

Om dessa prishöjningar går igenom, så hoppas jag stoägarna förstår!

Stallhyrorna har ju redan gått upp till max, pga diesel, spånpriset, ensilageplasten, och annat man inte kan råda över! Mer i plånboken blir det ju inte, inte hos oss, i alla fall........


200102

GOTT NYTT ÅR!!

Var ute och lyssnade på lösdrifterna på nyårs natten. Helt lugnt!! Och det small satan!

Kan bero på att de är ganska vana, motorsåg, mutterdragare mot järn, kompressorn som hoppar igång, ja, listan kan göras hur lång som helst! Jag menar bara stridsvagnarna som passerade på några meters avstånd, och de höjde knappt huvudet från höhäcken!! Stress smittar, men det gör även lugn..... Och det började med ett par smällar vid 21 tiden, och sen lite till, så de han vänja sig! Hundarna tog smällarna som bildörrar, och skällde och for runt, och undrade vart bilen var?

Önskar att alla hade lika coola djur som vi, ledsamt att läsa om döda djur på grund av smällare.

Märrar tas in från lösdriften, och hingstungarna säras från flickorna. Det kommer som de flesta år, bli jobbigt pussel, så nu har jag även inackorderat mitt ena stoföl. Hilma Wild, om hon inte är hemma, så blir hon svår att sälja! Henne vill jag ju ha kvar, och ingen ska bli kär, och övertala mig att få köpa henne! Hilma fick följa med till Nossebro, där jag levererade även Hailey Rose till matte. Så nu har Lovisa fått 2 st HC föl att ta hand om. 

 
stäng